Mi fán terem a cserkészet?

Közösség, kaland, játék, barátság, vagány, játék, fogadalom, életreszóló. Ezekkel a szavakkal tudnánk a legjobban megfogalmazni, hogy mit jelent számunkra a cserkészet. A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb nevelő mozgalma: egy kalandos, minden korosztály számára izgalmakat, kihívásokat nyújtó, értékek mentén működő szervezet. Csupa élmény, játékok, táborok, természetjárás, sport és vagányság egybe gyúrva egy életformává – erről szól a cserkészet!

A csapatban a fiatalok kiélhetik az energiájukat, barátokat szerezhetnek az osztályukon, szoros korosztályukon kívül, és megtanulhatnak új dolgokat, a csomózástól, főzéstől, alap illemtől, az elsősegélyen és sebellátáson át, az egygyufás papír nélküli tűzgyújtásig, és kilátótorony kötözésig.

A világ több mint 200 országában 38 millió, Magyarországon pedig országszerte több mint 13 000 cserkész tevékenykedik 6-tól egészen 99 éves korig – Pomázon pedig már több mint 140-en vagyunk.

A cserkészeknek a kalandozáson túl küldetésük is van: „jobbá tenni világot.” Egy közös célért dolgozunk: hogy a gyermekek és fiatalok talpraesett, életrevaló, elkötelezett felnőttekké váljanak, akik hasznos tagjai a társadalomnak és a világ dolgai mellett van idejük önmaguk fejlesztésére is.

A pomázi 937. Szent Tarzicius Cserkészcsapat is ezt a célt tűzte ki zászlajára 1934-es megalakulásakor. A rendszerváltás után 1991-ben újjáalakultunk és azóta folyamatosan működik “családunk” 19 őrsben a pomázi Szent István király Plébánia fenntartásában. 

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. 8 éves kortól bárki csatlakozhat hozzánk, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal.
Mindehhez saját iskolapadtól távoli nevelési módszerünket, a cserkészmódszert használjuk, amelynek legfontosabb eszköze a kisközösségi nevelés, a fogadalmunk és törvényünk, a játszva tanulás, a hagyományőrzés és a változatos programjaink, amiket főképp a természetben valósítunk meg. 

Cserkészlétünk legkiemelkedőbb pontja a nyári 10 napos nomád tábor. A tábor jó és összetartó társaságot, olykor megpróbáltatást és sok kalandot tartogat. A résztvevők jobban megismerhetik önmagukat, közelebb kerülhetnek Istenhez, próbatételeken vesznek részt és folyamatosan fejlődnek. Táborainkban egy más világba csöppenünk, hol az ókori Rómába, hol Harry Potter világába látogatunk el.

A nagyobbak számára egy új világ nyílik meg a cserkészeten keresztül a szakágakban: barlangászás, vizicserkészet vagy a legbátrabbaknak még akár az ejtőernyőzés is szóba kerülhet.

“A cserkész minden cserkészt testvérének tekint”, így nekünk a világban több mint 38 millió cserkésztestvérünk van, Magyarországon is majdnem annyi, mint amekkora Pomáz teljes lakossága – közel 14000 cserkész tevékenykedik.

Csapatunkba sok szeretettel várunk minden 8 éves vagy idősebb fiatalt, aki egy közösségre, kalandra vágyik, nemtől, vallástól független.

Miből áll egy cserkészév?

Évközben
Az őrsök minden héten őrsi foglalkozásokon vesznek részt, ami kisebbeknél egy, nagyobbaknál másfél órás. Ezen kívül havonta túrák, portyák, leki programok várják a gyerekeket. Évi két alkalommal teljesítménytúrát szervez csapatunk, ahol minden segítség elkél. Év végén a cserkészek számot adnak tudásukról egy próbán.
Csapatunkban kiscserkésztől a roverig vannak cserkészek. Hetente őrsi foglalkozásokat tartunk, havonta szervezünk nagyobb programokat, kirándulásokat.

Nyáron
A nyári táborunk a kiscserkészek számára 5, nagyobbak számára 10 napos. A tábor teljesen nomád, de ettől nem kell megijedni, építkezéssel nagyon otthonossá tudjuk varázsolni az erdőt.
Néhány évente a teljes cserkészkerület együtt táborozik, gyakran pedig vándortáborokba megyünk.